Kyjovská nemocnice vypověděla smlouvu s dlouholetým dodavatelem jídla a nyní si provoz kuchyně zajišťuje sama. Chce nabídnout lepší stravování a zkrátit dobu distribuce jídla. Nemocnice za šest milionů provedla potřebné změny a nakoupila vybavení. Denně jídelna uvaří asi 800 jídel, polovina je pro pacienty a polovina pro zaměstnance.
Podle mluvčího nemocnice Filipa Zdražila zaznamenávala jídelna pozvolný úbytek strávníků z řad personálu i občasnou kritiku ze strany pacientů. „Zaměstnanci i pacienti projevovali dlouhodobě ne příliš spokojenosti s kvalitou poskytovaného jídla. Věříme, že se změnou kvalita vzroste,“ uvedl Zdražil.
Nemocnice změnila i logistiku rozvozu pacientské stravy, aby se zkrátila doba mezi nachystáním jídla až po distribuci na oddělení. „Občas se stalo, že jídlo nepřišlo v ideální teplotě,“ poznamenal mluvčí. Doplnil, že jídlo by k pacientům mělo dorazit čerstvé a teplé. „Nemocniční jídelna sice není restaurace, i tak by ale měla klientům nabídnout více než jen nasycení. Jídlo je přece jen důležitou součástí dne,“ řekl ředitel nemocnice Lubomír Wenzl.
Nemocnice udělala i další změny zhruba za šest milionů korun. Šlo například o drobné stavební úpravy dispozic, nákup dvou myček nádobí nebo zateplených přepravních vozíků a tabletový systém pro servírování jídel. Součástí byl i nákup auta pro rozvoz jídel po areálu. Nastoupil také nový šéfkuchař a obměnil se personál. „Celkové náklady byly šest milionů, polovinu nám přispěl Jihomoravský kraj. Výraznější úsporu na provoz kuchyně po jejím převzetí neočekáváme,“ doplnil Wenzl.
Jídelníček nabízí sedm druhů pokrmů, součástí je česká kuchyně, bezmasé jídlo, zeleninový salát, ale i minutky nebo dietní pokrmy.